hoekje
hoekje
hoekje
hoekje
LinkedIn

SET-Q

Het SET-Q onderzoek stelt zich als doel inzicht te krijgen in de huidige kwaliteit van de endo-echografie en de diagnostische opbrengst te verbeteren door gebruik te maken van een nieuwe veel belovende endoscopische techniek om beter weefsel te verkrijgen.

Lopend

Achtergrond

Bij een kijkonderzoek van de maag (endoscopie) worden steeds vaker per toeval kleine afwijkingen gevonden die onder het slijmvlies liggen en uitgaan van de maagwand, dit zijn subepitheliale tumoren. Slechts een klein deel (ongeveer 15%) van deze afwijkingen is kwaadaardig of kan dit worden in de toekomst. Om een definitieve diagnose vast te stellen is een binnenwaartse echo (endo-echografie; EUS) noodzakelijk waarbij het aspect van de afwijkingen beoordeeld kan worden. Ook kan met dit onderzoek weefsel worden afgenomen om een onderscheid te kunnen maken tussen een goedaardige of een kwaadaardige afwijking. Desondanks blijft het vaststellen van een definitieve diagnose bij hele kleine afwijkingen lastig en lukt het soms niet om voldoende weefsel te verkrijgen. Daardoor zijn meerdere onderzoeken en controles van de afwijking nodig. Richtlijnen raden aan elke 3-12 maanden een controle endo-echografie te verrichten om verandering van de afwijking te evalueren. Deze intensieve surveillance is niet alleen een belasting voor de patiënt, maar is ook van invloed op stijgende zorgkosten. Daarom is het van groot belang om direct bij het eerste onderzoek definitieve diagnose te stellen om onnodige onderzoeken en veelvuldige controles te voorkomen.

Studie-informatie

Doelstelling en aanpak

Het SET-Q onderzoek stelt zich als doel inzicht te krijgen in de huidige kwaliteit van de endo-echografie en de diagnostische opbrengst te verbeteren …

Betrokkenen

Promotieonderzoek Maasstad ziekenhuis…

Resultaten

Het promotietraject is gestart in september 2021.…

Vorige

STARLINGS

Volgende

CO-RRECT

Op de hoogte blijven?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!