hoekje
hoekje
hoekje
hoekje
LinkedIn

LONGlove

Naar levenslang gezondere LONGen: een multidisciplinair zorgpad voor te vroeg geboren kinderen

Lopend

Achtergrond

Ongeveer 8% van alle kinderen wordt te vroeg geboren. Te vroeg geboren kinderen hebben vaker last van een lagere longfunctie en ontwikkelen op de lange termijn vaak chronische longziekten. In het Franciscus Gasthuis & Vlietland, Maasstad ziekenhuis, Albert Schweitzer ziekenhuis en Erasmus MC kunnen in de toekomst naar verwachting deze kinderen nog beter worden geholpen dankzij de LONGlove studie.

“We weten dat niet alleen de vroeggeboorte impact heeft op de longfunctie, maar ook andere risicofactoren, zoals virusinfecties en rookblootstelling van invloed zijn op de longgezondheid van te vroeg geboren kinderen. Het is daarom belangrijk om van alle risicofactoren te bepalen welke we ten gunste van gezondere longen kunnen beïnvloeden”, aldus initiatiefnemers Gerdien Tramper (kinderarts) en Ismé de Kleer (kinderlongarts) uit Franciscus Gasthuis & Vlietland.

Door onderzoek te doen naar het achterhalen van deze beïnvloedbare risicofactoren in de eerste 18 maanden van kinderen na een vroeggeboorte verwacht het projectteam een innovatief zorgpad te ontwikkelen om de uitkomsten voor gezondere longen bij te vroeg geboren kinderen te verbeteren. Om de risicofactoren te achterhalen gebruikt het onderzoeksteam eHealth (vragenlijsten), en innovatieve thuismetingen van longfunctie en omgevingslucht. Interventies die worden toegepast liggen op het gebied van voedings-, leefstijladviezen en/ of medicatie.

https://www.longlovestudie.nl/

LONGlove

Studie-informatie

Aanpak

In Nederland worden per jaar ongeveer 13.000 kinderen (8% van alle geboortes) te vroeg geboren, waarvan ruim 80% bij een zwangerschapsduur tussen de 3…

Betrokkenen

Promotieonderzoek van het Franciscus Gasthuis & Vlietland…

Resultaten

In juli 2022 zijn we officieel gestart met de LONG LOVE studie.…

Publicaties

LongLove Pitch BeterKeten Netwerkbijeenkomst 25 januari 2024

Vorige

Horizon-IC

Volgende

STARLINGS

Op de hoogte blijven?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!