Aanpak
In Nederland worden per jaar ongeveer 13.000 kinderen (8% van alle geboortes) te vroeg geboren, waarvan ruim 80% bij een zwangerschapsduur tussen de 30 en 36 weken (moderate - late prematurity).
In de eerste levensjaren hebben te vroeg geboren kinderen tot 3x vaker luchtwegklachten dan voldragen kinderen, hetgeen leidt tot frequente doktersbezoeken en ziekenhuisopnames. Tevens is vroeggeboorte geassocieerd met een lagere longfunctie en de ontwikkeling van chronisch obstructieve longziekten op latere leeftijd. Het risico op latere longziekten wordt naast prematuriteit versterkt door bepaalde risicofactoren zoals o.a. luchtweginfecties, luchtvervuiling en blootstelling aan sigarettenrook. Met LONG LOVE wordt er een geheel nieuw multidisciplinair zorgpad introduceert dat speciaal ontwikkeld is voor te vroeg geboren kinderen, gericht op het opsporen en de behandeling van deze risicofactoren. Binnen dit innovatieve zorgpad wordt gebruikt gemaakt van eHealth en nieuwe technologie om de longfunctie en luchtvervuiling thuis in kaart te brengen. Interventies liggen op het vlak van voedings-, leefstijladviezen en/of medicatie.
Binnen dit onderzoeksproject wordt er (vanuit het Franciscus Gasthuis en Vlietland) nauw samen gewerkt met het Albert Schweitzer Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Erasmus MC en het CJG Rijnmond om de effectiviteit van het zorgpad te onderzoeken. De longgezondheid wordt vergeleken tijdens de eerste 18 maanden van kinderen die het zorgpad volgen met kinderen in reguliere follow-up. Dit is een uniek project waarin deze studie als eersten binnen Nederland longgezondheid gestructureerd opvolgen na moderate–late prematurity. De verwachting is een doelmatige verbetering van longgezondheid en een blauwdruk voor implementatie van een ‘best-practice’ zorgpad, zowel regionaal als nationaal.