We zijn trots dat we kunnen terugkijken op een geslaagde bijeenkomst op 25 januari jl. met meer dan 120 deelnemers. We bespraken met elkaar hoe grensverleggende wetenschappelijke en zorginhoudelijke projecten bijdragen aan duurzaamheid en de toegankelijkheid van zorg.
Na de opening door Marlise Schouten, directeur BeterKeten en een blik op het jaarplan 2024 Samen voor passende zorg nam de dagvoorzitter Hugo van der Kuy de deelnemers mee door het programma.
De dagvoorzitter voelde de decanen Angelique Weel (Maasstad Ziekenhuis) en Stefan Sleijfer (Erasmus MC) stevig aan de tand over de ambities voor de regionale samenwerking op het gebied van regionale wetenschap. Met praktische voorbeelden werd duidelijk dat regionale wetenschap en innovatie de sleutel is voor duurzaamheid en toegankelijkheid van zorg.
Dat er uitdagingen zijn aan het gebruik van gezondheidsdata voor wetenschappelijk onderzoek is bekend. Robert Veen legde uit hoe we deze gezondheidsdata kunnen hergebruiken. Een goed ingericht dataplatform is hierbij essentieel. Ook besprak hij andere belangrijke bouwstenen voor de uitwisseling, zoals ook het organiseren van data over de as van de zorg, vertrouwen, regiefunctie en deed een oproep de benodigde faciliteiten te beschouwen als nutsvoorziening.
De twee kersverse doctoren, Michelle van der Slot en Martijne Duvekot kregen het podium om hun resultaten te delen over de Anser- en de Presto studie. Uit de Anserstudie naar de NeuroSafe techniek bij het verwijderen van prostaatkanker kan worden geconcludeerd dat zenuwsparend opereren zorgt voor betere functionele uitkomsten. Heel belangrijk!
Ook bij de Presto studie dragen de resultaten direct bij aan betere zorg. De onderzochte prehospitale stroke schaal wordt sinds januari 2024 actief gebruikt in de ambulance binnen de regio en dit zorgt ervoor dat de patiënt direct in het goede ziekenhuis komt voor de juiste behandeling.
Na deze inhoudelijke bijdragen over de wetenschap was het tijd om een feestje te vieren. Drie onderzoeksgroepen ontvingen deze dag een subsidiecheque ter waarde van €207.000 voor hun ingediende onderzoeksvoorstel.
De BeterKeten subsidie werd voor de zesde keer uitgereikt. Tijdens de bijeenkomst presenteerden zes onderzoekers de vorderingen en bevindingen op hun studies (zie www.beterketen.nl/wetenschap) voor meer informatie.
Met en goed gevulde maag startten we aan het avondprogramma, waar drie BeterKeten projecten; ITP bij kinderen, Vulva Zorgnetwerk en het Hartfalen Netwerk Rijnmond de resultaten en uitdagingen bespraken. Voor de betreffende projecten werd duidelijk dat de samenwerkingen veel opleveren voor zowel de patiënt als de zorgprofessional, zoals eenduidige en uniforme patiëntinformatie, optimalisatie van behandelingen, minder telefoontjes door het inrichten van een goed zorgpad en een duidelijk verwijsbeleid. De hobbels zijn vooral randvoorwaarden als tijd en ICT-ondersteuning voor een vlekkeloos MDO. Sanne Allers die onderzoek deed naar de factoren die van invloed zijn op de resultaten bij aantal BeterKeten projecten werden herkend door de vertegenwoordigers, Robert van der Boon, Marco van Gent, Elise Huisman, Colette van Hees en Marlise Schouten van de samenwerkingsprojecten tijdens de paneldiscussie.
Arjan Postma, de bekende boswachter trakteerde de deelnemers op een lezing over samenwerken in de natuur. Het belang van bramenstruiken vooraan bij een bos, het schimmelnetwerk voor het transport van de voedingsstoffen naar de bomen en vooral het krachtige leiderschap bij dieren die na de overgang zorgen dat de ‘groep’ optimaal kan functioneren.
We kijken terug op een fantastische middag en avond. We danken alle sprekers en deelnemers!