hoekje
hoekje
hoekje
hoekje
LinkedIn
nieuws-detail

BeterKeten subsidie voor onderzoek naar de beste behandeling van haarnestcyste

Stichting BeterKeten verstrekt subsidie aan chirurgen van het Albert Schweitzer ziekenhuis en Ikazia Ziekenhuis voor onderzoek naar de beste behandeling van een haarnestcyste in de bilnaad (sinus pilonidalis).

Ons samenwerkingsverband van zes ziekenhuizen in de wijde regio Rotterdam stimuleert verbetering en samenwerking op het gebied van patiëntenzorg, opleiding en wetenschap. Voor het zesde jaar investeert BeterKeten in drie veelbelovende gezamenlijke promotietrajecten binnen de aangesloten ziekenhuizen, waaronder dat van de sinus pilonidalis.

Betere uitkomst
Met het bedrag hopen de chirurgen Robert Smeenk (Albert Schweitzer) en Boudewijn Toorenvliet (Ikazia) via onderzoek aan te tonen dat de zogeheten huidverschuivingstechniek leidt tot snellere wondgenezing, minder terugkeer van de haarnestcyste en sneller herstel met een betere kwaliteit van leven. Ook wordt onderzocht of met deze aanpak minder zorg- en maatschappelijke kosten gemoeid zijn.

Veelvoorkomend
Sinus pilonidalis is een hinderlijke en pijnlijke ontsteking in de bilnaad. Het is een veelvoorkomende aandoening, met zo’n 9000 operaties per jaar in Nederland. De aandoening en vaak ook de behandeling geven veel ongemak voor de patiënt, een hoog ziekteverzuim en hoge zorgkosten. Er zijn verschillende operaties mogelijk. Het wegsnijden van de cyste en openlaten van de wond wordt van oudsher het meest uitgevoerd.

Wetenschappelijk bewijs
Toorenvliet en Smeenk hebben de afgelopen jaren echter een aanpak ingevoerd waarbij er geen open wond meer is en een sneller herstel mogelijk lijkt. Dankzij de subsidie kan wetenschappelijk komen vast te staan of deze aanpak inderdaad gunstiger resultaten geeft. Een promoverende arts-onderzoeker gaat het onderzoek uitvoeren. Ook het IJsselland Ziekenhuis, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Maasstad Ziekenhuis en Erasmus MC nemen met hun patiënten deel aan de studie.

'Good Practice'
Afgelopen jaar bestempelde zorgverzekeraar VGZ de aanpak van Smeenk en Toorenvliet al als een ‘Good Practice’, wat betekent dat VGZ andere ziekenhuizen aanbeveelt om ook zo te werk te gaan.

Op de foto reikt Marlise Schouten, directeur van Stichting BeterKeten, de symbolische cheque van 207.000 euro uit aan de chirurgen Smeenk en Toorenvliet (rechts) tijdens de Netwerkbijeenkomst "Grensverleggend" op 25 januari 2024.

Vorige

Ruim twee ton voor onderzoek naar beste combinatie van borstbesparende operatie en bestraling

Volgende

BeterKeten subsidie voor verbetering en vermindering antibioticagebruik bij pasgeborenen

Op de hoogte blijven?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!