hoekje
hoekje
hoekje
hoekje
LinkedIn

PRESTO

De PRESTO-studie onderzoekt het verbeteren van de zorg voor patiënten met een herseninfarct door middel van efficiëntere en effectievere prehospitale selectie van kandidaten voor een trombectomie.

Afgerond

Achtergrond

Tegenwoordig zijn er twee effectieve behandelingen voor patiënten in de acute fase van een herseninfarct. Voor beide behandelingen geldt: hoe sneller de behandeling wordt gestart, hoe groter de kans is op herstel. Een van de behandelingen is trombolyse, waarbij sterke bloedverdunners via een infuus aan de patiënt worden toegediend. De andere behandeling is een trombectomie, waarbij bij patiënten met een afsluiting in een van de grote slagaders in het hoofd via de lies het bloedvat in het hoofd opgezocht wordt om het bloedvat open te maken. Dit is een gespecialiseerde behandeling die slechts in enkele ziekenhuizen uitgevoerd kan worden. Om zeker te weten of een patiënt in aanmerking komt voor deze behandeling moet er een CT-angiografie, beeldvorming van de bloedvaten in het hoofd, gedaan worden in het ziekenhuis. Het komt regelmatig voor dat patiënten na het maken van de CT-angiografie moeten worden overgeplaatst naar een gespecialiseerd ziekenhuis voor de trombectomie. Hier gaat helaas veel tijd mee verloren.

PRESTO

Studie-informatie

Doelstelling en Aanpak

Het doel van de PRESTO-studie is het verbeteren van de zorg voor patiënten met een herseninfarct door middel van efficiëntere en effectiever…

Betrokkenen

Promotietraject van het Albert Schweitzer Ziekenhuis…

Resultaten

De PRESTO studie is inmiddels beëindigd; op 29 november 2023 is Martijne Bansraj-Duvekot gepromoveerd.…

Publicaties

Onderzoeksprotocol

Het definitieve onderzoeksprotocol staat hieronder.…

Artikel gepubliceerd in The Lancet Neurology

Volume 20, Maart 2021…

Verdediging proefschrift "Prehospital triage of patients with suspected stroke"

Op dinsdag 28 november heeft Martijne Duvekot haar proefschrift verdedigd.…

Vorige

Anser promotietraject

Volgende

CARDIOBESE promotietraject

Op de hoogte blijven?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!