hoekje
hoekje
hoekje
hoekje
LinkedIn

ITP bij kinderen

Optimaliseren zorg en afstemmig in zorg voor kinderen met Immuun Trobocytopenie (ITP)

Lopend

Achtergrond

Immuun trombocytopenie (ITP) is een auto-immuunziekte, waarbij patiënten antistoffen aanmaken die zich hechten aan het oppervlak van hun eigen bloedplaatjes (auto-antistoffen). Dit leidt tot een versnelde afbraak van de bloedplaatjes in de milt en - in mindere mate - de lever. Ook is de aanmaak van bloedplaatjes in het beenmerg vaak onvoldoende om de tekorten aan te vullen. Zo ontstaat een tekort aan bloedplaatjes. Omdat bloedplaatjes betrokken zijn bij de bloedstolling, is er bij een tekort een verhoogde kans op bloedingen.

Deze aandoening is erg zeldzaam. In Nederland krijgen ongeveer 100-150 kinderen per jaar ITP en 80-90% herstelt binnen 1 jaar. Op basis van literatuurgegevens wordt het aantal volwassenen met ITP geschat op ongeveer 1.700 personen in Nederland. In de regio Rijnmond wordt in het Erasmus MC Sophia specialistische diagnostiek en zorg geboden aan kinderen waarbij een vermoeden is dat zij ITP hebben. De kinderartsen in de perifere ziekenhuizen zien om die reden dat juist een samenwerking meerwaarde is voor het verbeteren van de kennis en kunde rondom deze aandoening.
  
Kinderartsen uit vijf perifere ziekenhuizen en het Erasmus MC Sophia werken sinds 2020 samen in een regionaal netwerk om de zorg en de afstemming in de zorg voor kinderen met ITP te verbeteren. Er wordt gewerkt aan samenwerking in inhoud van zorg, onderwijs en onderzoek.

ITP bij kinderen

Projectinformatie

Ambitie

De zorg zo organiseren dat datgene wat voor patiëntjes met ITP het belangrijkste is centraal staat.…

Betrokkenen

Kinderartsen uit het Erasmus MC Sophia en vijf perifere ziekenhuizen met expertise op het gebied van of affiniteit met ITP bij kinderen.…

Resultaten

In twee jaar tijd heeft de projectgroep een zorgpad geformuleerd. Alle resultaten die worden gerealiseerd door implementatie van het zorgpad dragen bi…

Vorige

Perinataal Centrum

Volgende

Kinderreumatologie

Op de hoogte blijven?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!