hoekje
hoekje
hoekje
hoekje
LinkedIn
nieuws-detail

BeterKeten subsidie voor verbetering en vermindering antibioticagebruik bij pasgeborenen

Een pasgeborene is gevoelig voor bacteriële infecties. Deze infecties kunnen snel een levensbedreigende situatie opleveren. Daarom wordt er bij een verdenking op een bacteriële infectie direct gestart met antibiotica toediening via een infuus, waardoor een ziekenhuisopname nodig is. In Nederland krijgen ongeveer 3-5% van de pasgeborenen antibiotica, terwijl bewezen bacteriële infecties bij slechts 0,05% wordt aangetoond. Van alle pasgeborenen krijgen 3.500 tot 10.000 kinderen daardoor onnodig antibiotica! Dit kan nare gevolgen hebben op jonge en oudere leeftijd.

Gerdien Tramper, kinderarts in Franciscus Gasthuis & Vlietland wil hier met haar collega’s uit onder andere de BeterKeten ziekenhuizen verbetering in brengen. Samen willen zij het gebruik van deze medicatie bij pasgeborenen verminderen, verkorten en vriendelijker maken. Hiervoor wordt een antibiotica zorgbundel geïmplementeerd en een nieuw slim meetinstrument (Biotica-barometer) gebouwd. De zorgbundel bestaat uit het toepassen van zorgmethodes die de overbehandeling met antibiotica bij pasgeborenen verminderden, door minder vaak te starten en eerder te stoppen. Daarnaast wordt wanneer wel antibiotica nodig is, dit vriendelijker gegeven in de vorm van drank in plaats van infuus. Voor het jonge gezin betekent dit dat een pasgeborene de eerste levensweek vaker thuis kan doorbrengen in plaats van in het ziekenhuis. 

Op 25 januari 2024 ontvingen Gerdien Tramper, Annemarie van Rossum en Erwin Ista uit handen van Marlise Schouten, directeur BeterKeten een subsidie ter waarde van €207.000. Met deze subsidie kunnen zij, samen met een eerder verstrekte subsidie van ZonMw voor vriendelijker antibioticagebruik, het onderzoek voor beter en vriendelijker gebruik van antibiotica bij pasgeborenen uitvoeren en versnellen. 

Samenwerking
Het onderzoek wordt uitgevoerd binnen de BeterKeten samenwerking van het Perinataal Centrum, dat gestandaardiseerde behandeling in de regio nastreeft. Door de multidisciplinaire samenwerking (Kindergeneeskunde, Medische Microbiologie, Farmacie, Implementatiekunde, Huisartsgeneeskunde en Verloskunde) kunnen we alle onderzoeksaspecten optimaal vormgeven. Franciscus zal hierin een centrale rol spelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van kinderarts Gerdien Tramper van Franciscus, kinderarts in opleiding Niek Achten, implementatie-onderzoeker Erwin Ista van het Erasmus MC en professor Kinderinfectieziekten Annemarie van Rossum van het Erasmus MC. Daarnaast maakt hoogleraar zorgevaluatie in de algemene Kindergeneeskunde Frans Plötz ook deel uit van het kernteam. Samen streven we naar een uitrol voorbij Zuid-West Nederland en implementatie van beter antibioticagebruik bij alle pasgeborenen in heel Nederland.

Stichting BeterKeten
De Stichting BeterKeten die het onderzoek financiert heeft als doel het stimuleren en verbeteren van de samenwerking tussen ziekenhuizen in de regio Groot-Rijnmond op het gebied van patiëntenzorg, opleiding en wetenschap. Voor de zesde keer investeert de stichting in drie veelbelovende gezamenlijke promotietrajecten, waarvan de Biotica-barometer er dit jaar één is. Meer informatie over de andere studies.

Vorige

Ruim twee ton voor onderzoek naar beste combinatie van borstbesparende operatie en bestraling

Volgende

Promotie Caroline van Kinschot 'Towards patient tailored care in thyroid disease’.

Op de hoogte blijven?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!