hoekje
hoekje
hoekje
hoekje
LinkedIn
nieuws-detail

Promotie Caroline van Kinschot 'Towards patient tailored care in thyroid disease’.

Super trots zijn we op Dr. Caroline van Kinschot die op 13 februari promoveerde met een BeterKeten subsidie. Mooi om te zien hoe zij een belangrijke verbinding bracht in het
SchildklierNetwerk door de onderzoeken die resulteerde in een proefschrift ‘Towards patient tailored care in thyroid disease’.

Felicitatie aan het voltallige promatieteam! Robin Peeters, Charlotte van Noord, Edward Visser & Tessa van Ginhoven

Het onderzoek beschreven in dit proefschrift heeft zich gericht op het optimaliseren van zorg voor patienten met ziekten van de schildklier en de bijschildklier. Verschillende stadia van het ziekteproces kwamen aan bod; van het maken van een behandelbeslissing en het voorspellen van behandeluitkomsten tot de zorg rondom een operatie van de schildklier en het opvolgen van patienten na een behandeling. Er werd in het bijzonder aandacht geschonken aan verschillen tussen patienten wat betreft ziektekenmerken en behandelvoorkeuren. Door deze verschillen te erkennen kan meer passende zorg geboden worden, die beter aansluit bij de voorkeuren van de patient. Een van de uitkomsten van het onderzoek is dat de grootte van lymfeklieruitzaaiingen van schildklierkanker geen voorspellende waarde hebben voor de kans op terugkeer van ziekte na de behandeling. Het aantal lymfeklieruitzaaiingen is daarentegen wel voorspellend. Daarnaast werd gevonden dat patienten met de ziekte van Graves een behandeling met radioactief jodium de minst aantrekkelijke behandeloptie vinden, terwijl artsen radioactief jodium zouden verkiezen boven een operatie. Het is belangrijk dat artsen zich bewust zijn van dit verschil en dat de voorlichting over radioactief jodium moet worden verbeterd. Ook werd onderzocht hoe overbehandeling van een verlaagd calcium na een schildklieroperatie kon worden teruggedrongen. Met een nieuw behandelschema bleek dit op een veilige manier te kunnen. Hierdoor hoeven patienten niet onnodig medicatie te gebruiken en zijn er minder bloedcontroles nodig na de operatie.

Vorige

Ruim twee ton voor onderzoek naar beste combinatie van borstbesparende operatie en bestraling

Volgende

Nieuwe voorzitter en vice-voorzitter bestuur BeterKeten

Op de hoogte blijven?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!