hoekje
hoekje
hoekje
hoekje
LinkedIn
nieuws-detail

Regionale samenwerking voor vulvaklachten van start!

Vrouwen met vulvaklachten ervaren diverse symptomen, zoals chronische pijn en jeuk. Ook kunnen er veranderingen in de anatomie van de vulva ontstaan en is er in sommige gevallen een verhoogde kans op het ontwikkelen van maligniteiten. Naast de fysieke klachten spelen psychoseksuele en psychosociale elementen een belangrijke rol in de behandeling van vrouwen met vulvaklachten. Juist voor deze vrouwen kan een nauwe samenwerking tussen de betrokken zorgprofessionals van grote meerwaarde zijn.



Samenwerking gericht op “Optimale zorg voor vrouwen met vulvaklachten dichtbij huis” dit is de wens van enthousiaste gynaecologen en dermatologen uit Albert Schweitzer Ziekenhuis, Bravis Ziekenhuis,  Dermahaven, Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Ikazia Ziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis en Maasstad Ziekenhuis.  Op 7 oktober 2021 waren zij bijeen voor een eerste verkenning naar kansen in samenwerking in de zorg voor deze patiënten. Marta Jozwiak en Colette van Hees, respectievelijk gynaecoloog en dermatoloog uit het Erasmus MC, waren de initiatiefnemers van deze verkenning.

Onder begeleiding van Evelien Klokman, namens het projectbureau van de BeterKeten, hebben de betrokken artsen, de gezamenlijke ambitie, goede ideeën, energiegevers en ook energievreters onderling besproken. Vastgesteld werd dat er meer dan voldoende kansen liggen voor een succesvolle samenwerking voor het verbeteren van de vulvazorg en wetenschappelijk onderzoek. Het was fijn om te zien dat de specialisten na een korte kennismaking snel op de medische inhoud met elkaar in gesprek konden. “De meer dan 2000 nieuwe patiënten per jaar, die in onze regio met klachten bij een medisch specialist komen, verdienen een optimale behandeling. We hebben direct ervaren dat we veel van elkaar kunnen leren en krijgen inzicht wie waar extra goed in is of welke mogelijkheden er regionaal aan behandelingen zijn, niet alleen in het ziekenhuis, maar ook daarbuiten”, aldus Marta Jozwiak, gynaecoloog Erasmus MC.

“De klachten beperken zich niet alleen tot de vulva, ook bij de anus zijn er vaak klachten en natuurlijk geldt dit niet alleen voor vrouwen, ook mannen kunnen klachten hebben in het genitale en perianale gebied. De focus voor deze groep ligt nu op de vulvazorg, maar verbreding naar een regionaal  anogenitaal netwerk ligt voor de hand”, vult Colette van Hees, dermatoloog Erasmus MC, aan.

De aanwezige gynaecologen en dermatologen waren enthousiast over deze eerste verkenning. Deze avond bracht meer dan op voorhand gedacht, het was goed om in informele setting van elkaar te horen hoe en wat iedereen doet in de zorg voor patiënten met vulvaklachten. De verdere uitwerking van de ambities en doelen zal door de BeterKeten in gezamenlijkheid met de gynaecologen en dermatologen worden opgepakt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marlise Schouten, directeur van de stichting BeterKeten. 
m.schouten@beterketen.nl


Foto: v.l.n.r. Evelien Klokman, Marta Jozwiak, Muriël van de Hende, Heidy van Wijk, Judith de Waard, Colette van Hees, Lidwine van der Spek, Sanne Wijtvliet, Irene van der Avoort en Iris Hendriks.   
Overige deelnemers, niet op de foto: Gatske van Nieuwenhuyzen en Meike van de Sande, Edward Lonnee, Jolise Martens, Tim van Meurs, Ruud Nellen, Marja Noordam, Nikkie Swarte, Celesta Wensveen, Karin Houtman en Marlise Schouten  

Vorige

Ruim twee ton voor onderzoek naar beste combinatie van borstbesparende operatie en bestraling

Volgende

Congres Tijd voor verbinding - Antistolling

Op de hoogte blijven?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!