Afgerond
Achtergrond
Naar schatting van deskundigen zijn er circa 500.000 patiënten per jaar met complexe of moeilijk helende wonden in Nederland. Met de vergrijzing betreft het hier een probleem van groeiende omvang. Bij een prevalentie van 0.7% bij en bevolking van 17 miljoen inwoners tellen wij alleen al 119.000 patiënten met een ulcus cruris venosum in Nederland.
Een wond kan vele oorzaken hebben zoals veneuze insufficiëntie, arteriële insufficiëntie, diabetes, decubitus of een trauma. Een wond is geen diagnose, maar een bevinding bij het lichamelijk onderzoek. Altijd dienen de oorzaak van de wond en de belemmerende factoren bij uitblijven van genezing achterhaald te worden. Wonden kunnen een belangrijke invloed hebben op de kwaliteit van leven van patiënten: pijn, een nare geur, beperkingen in mobiliteit, in sociale contacten en in functioneren, een belastende behandeling (bv een opname) en een langdurige behandeling kunnen het gevolg zijn.
De kosten van wondzorg zijn hoog, met name vanwege de vaak langdurige inzet van zorgverleners en daarnaast het gebruik van geneesmiddelen en verbandmiddelen.
Organisatie van wondzorg
De organisatie van de wondzorg toont een aanzienlijk aantal knelpunten, waaronder het stellen van een juiste diagnose in een laat stadium, onvoldoende communicatie tussen zorgverleners, beperkte coördinatie van de zorg, onvoldoende opleiding van zorgverleners en het ontbreken van een registratie.
Een werkgroep van het Wondplatform Nederland heeft een kwaliteitsstandaard ontwikkeld voor de organisatie van wondzorg in Nederland. Gezien het grote en groeiende aantal patiënten met een wond met een gecompliceerde genezing, de invloed hiervan op de kwaliteit van leven, de versnipperde zorg en de hoge kosten die hieraan verbonden zijn, is de wens een regionaal -en indien succesvol landelijk- wondnetwerk op te bouwen.
Website: www.RWNR.nl