hoekje
hoekje
hoekje
hoekje
LinkedIn
nieuws-detail

Wereld IBD Dag 2022

Heel vaak naar de wc moeten, hevige buikpijn, diarree en soms koorts, dit zijn klachten van IBD. IBD is de afkorting voor Inflammatory Bowel Disease. Dit is de verzamelnaam voor de chronische darmontstekingsziekten colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Op donderdag 19 mei 2022, Wereld IBD-dag, kleuren gebouwdelen van samenwerkingspartners IBD-Zorg Zuidwest Nederland weer paars. Daarmee vragen we aandacht voor de kinderen, jongeren en volwassenen die IBD (Inflammatory Bowel Disease) hebben. IBD kent namelijk geen leeftijd en behoeft meer bekendheid. 

IBD kent geen leeftijd
IBD is een darmziekte die vaak niet direct zichtbaar is, maar wel grote invloed heeft op het dagelijks leven van deze patiënten. In Nederland zijn ruim 90.000 mensen met een chronische darmontsteking en dit aantal neemt alleen maar toe. Jaarlijks krijgen ongeveer 300 kinderen onder de 18 jaar de diagnose IBD, voor volwassenen ligt dit aantal op ongeveer 2000 diagnoses. Bij actieve ziekte kunnen patiënten lichamelijke klachten ervaren zoals diarree, koorts, buikpijn en  vermoeidheid. Bij kinderen kan een groeiachterstand ontstaan. Ook in het sociale leven heeft de ziekte impact en sommige mensen kunnen psychische klachten ervaren. Medicatie helpt vaak goed, maar IBD is helaas nog niet te genezen en daarom is hier op 19 mei wereldwijd aandacht voor.

Regionale samenwerking voor betere IBD-zorg
“Elke patiënt heeft recht op de beste zorg. Door regionale samenwerking met de Maag-Darm-Leverartsen in het netwerk 'IBD Zorg Zuidwest Nederland' werken we er dagelijks aan om de zorg steeds beter te maken, dat doen we zowel voor volwassenen als kinderen binnen twee netwerken, die naast aparte overleggen ook gezamenlijk overleg hebben. We delen dan kennis en expertise, maken afspraken over de zorg, de overgang van kinderen naar volwassenzorg. Ook bespreken we volwassen patiënten in een overleg, dat geldt ook voor de kinderen door de kinderartsen-MDL. Hiermee maken we samen de IBD-zorg nóg beter”, aldus MDL-arts en voorzitter Kristin Robbers, IBD-zorg netwerk Zuidwest Nederland.

In de regio Zuidwest-Nederland werken Maag-Darm-Leverartsen en kinderartsen-MDL uit verschillende ziekenhuizen met elkaar samen rondom de zorg aan patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Samen spannen zij zich in om kwalitatief uitstekende en doelmatige 'IBD-zorg' en ‘Kinder-MDL zorg’ in deze regio te bieden en zo de kwaliteit van zorg nóg verder toe te laten nemen. Elk ziekenhuis levert onder eigen 'vlag' MDL-zorg voor volwassenen en kinderen binnen deze samenwerkingsverbanden. Hoe ze dit doen, leest u op deze websites www.ibd-zorg.nl en www.kinder-mdl.nl. De netwerken werken hierbij nauw samen met de patiëntenvereniging CCUVN. Op de website vindt u meer ervaringsverhalen en informatie over IBD.

De netwerken IBD-zorg en Kinder-MDL worden ondersteund door stichting BeterKeten.
                                                                                                                                     credits foto's: Aleida Beukema

Vorige

Ruim twee ton voor onderzoek naar beste combinatie van borstbesparende operatie en bestraling

Volgende

Wereld Schildklierdag 2022

Op de hoogte blijven?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!