hoekje
hoekje
hoekje
hoekje
LinkedIn
nieuws-detail

Aanpak

Studie naar Predictieve factoren voor Inflammatie en Neurodegeneratie bij Primair progressieve MS

Het doel van de SPIN-P studie is onder andere om verschillende factoren te vinden waarmee vroeg in het beloop vastgesteld kan worden  of er sprake is van overmatige activiteit van het eigen afweer systeem. Daarmee hopen we snel te kunnen vaststellen welke mensen met PPMS toch baat kunnen hebben van behandeling met ontstekingsremmende medicijnen.

Door veel informatie van mensen met PPMS te verzamelen, en hen gedetailleerdte vervolgen in de tijd, leren we meer over het ziektebeloop, waardoor we mensen die deze diagnose krijgen beter kunnen informeren en begeleiden. 

Aanpak: Mensen met (een hoge verdenking op) PPMS uit het ErasmusMC, Albert Schweitzer ziekenhuis, Maasstad ziekenhuis, Franciscus Gasthuis en Vlietland, Van Weel Bethesda ziekenhuis, Beatrix ziekenhuis, IJsselland ziekenhuis en Admiraal de Ruyter ziekenhuis kunnen deelnemen aan dit onderzoek. Zij worden daartoe benaderd door hun behandelend neuroloog op het moment dat de studie in hun centrum gaat starten. Bij mensen die meedoen wordt –indien zij daarvoor toestemming geven – bloed, hersenvocht en ontlasting onderzocht, MRI’s worden bekeken en zij krijgen diverse vragenlijsten. Bij hun standaard jaarlijkse controles wordt goed gedocumenteerd hoe het met ze gaat en wat voor klachten ze ervaren. Vijf jaar na de eerste inclusie worden de eerste analyses verricht, waarin we kijken naar o.a. ontstekingscellen en –eiwitten in bloed en hersenvocht, waarbij we deze correleren aan het klinisch beloop en de MRI-scans.

Op de hoogte blijven?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!