hoekje
hoekje
hoekje
hoekje
LinkedIn
nieuws-detail

IC-Rijnmond Refereeravond “Toys for Boys and Girls” een groot succes!

Op 9 november 2023 vond de tweede refereeravond van het IC-Rijnmond Netwerk plaats, ditmaal georganiseerd door de intensivisten uit het ASZ.

De refereeravond had de titel “Toys for Boys and Girls, use of devices in the intensive care” en stond in het teken van de ECMO (Extra Corporale Membraan Oxygenatie), oftewel de hart-longmachine, én The EKOS™ Endovascular System” een nieuwe technologie waarmee longembolieën verdwijnen. In de zaal zaten 65 geïnteresseerde intensivisten, arts-assistenten, IC-verpleegkundigen en (team) managers van de 10 ziekenhuizen uit het IC-Rijnmond Netwerk.
Gastvrouw van de avond, Dr. P.E. (Nicole) Deetman, opende de avond met de toepassing van VV ECMO, waarbij de ECMO de longfunctie ondersteunt om het herstel van IC-patiënten te bevorderen. Gevolgd door een presentatie over de VA ECMO door Dr. C. (Christiaan) Meuwese, intensivist in het Erasmus MC. De VA ECMO ondersteunt zowel het hart als de longen. In beide praatjes werd toegelicht hoe de ECMO werkt, wat het doet, de timing, welke patiënten voor de desbetreffende ECMO in aanmerking komen, de contra indicaties en wat verwijscriteria zijn. Uitgangspunt bij de selectie patiënten die in aanmerking komen voor deze behandeling is dat er een “Bridge” is naar herstel.
Prof. Dr. F.A. (Erik) Klok, LUMC, sloot het inhoudelijke deel af. Hij sprak tijdens deze avond over de behandeling van high risk longembolieën en welke methoden op de IC ingezet kunnen worden om deze longembolieën te verwijderen, waaronder ook een nieuwe trombolyse techniek waarbij via een katheter ultrasound wordt toegepast om de longembolieën te laten verdwijnen; “The EKOS™ Endovascular System”.
We kijken terug op een zeer geslaagde avond, met dank aan Dr. P.E. Deetman, ASZ, voor de organisatie en de sprekers, Dr. C. Meuwese, Erasmus MC, en Prof.Dr. F.A. Klok, LUMC.
uitleg ECMO IC
Uitleg VV-ECMO en VA-ECMO
Inzet: Het ECMO-systeem (Extra Corporale Membraan Oxygenatie) wordt ook wel 'hart-longmachine' genoemd. Het ECMO-systeem is een apparaat dat bloed van de patiënt door een kunstlong pompt. Tijdens de ECMO-behandeling neemt dit apparaat een deel van het werk van het hart en/of de longen over. Het bloed wordt via een van de canules (plastic slang) uit het lichaam gehaald, waarna het door de kunstlong wordt gepompt. In de kunstlong wordt zuurstof toegevoegd aan het bloed en koolzuur eruit gehaald. Hierna komt het bloed via een andere canule het lichaam weer in. Op deze manier krijgen het hart en de longen de gelegenheid om te rusten en te genezen. De VV (Veno-Venues) ECMO ondersteunt de longfunctie, de VA (Veno-arteriële) ECMO ondersteunt zowel hart- als longfunctie.

Op de hoogte blijven?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!