hoekje
hoekje
hoekje
hoekje
LinkedIn
nieuws-detail

Doelstelling en Aanpak

Het betreft een prospectieve, multicenter studie bij kinderen tussen de zes maanden en 18 jaar die zich voor het eerst presenteren met artritis.

Doelstelling
Een reactieve of immuun-gemedieerde artritis is de meest voorkomende vorm van artritis bij kinderen. Deze milde vorm van artritis ontstaat in reactie op een voorafgaande virale of bacteriële infectie op een andere plaats in het lichaam en wordt behandeld met NSAID’s (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs) en soms met een intra-articulaire injectie met corticosteroïden. Minder vaak voorkomend zijn twee andere vormen van artritis bij kinderen: een bacteriële artritis waarvoor opname en snel intraveneus antibiotica nodig zijn om ernstige gewrichtsschade te voorkomen en Juveniele Idiopathische Artritis (JIA) of jeugdreuma. De diagnose JIA wordt gesteld als de artritis meer dan zes weken blijft bestaan en geen andere (microbiële) oorzaken gevonden worden. Kinderen met JIA worden doorverwezen naar een academisch centrum waar langdurige behandeling en controles plaatsvinden. Het probleem is dat we deze drie vormen van artritis nu niet goed kunnen onderscheiden, vooral omdat de reactieve artritis niet goed herkend wordt met de huidige diagnostiek.

Het doel van de BRAVOO-studie (Betere herkenning van Reactieve Artritis bij kinderen ter Voorkoming van Overbehandeling en Onnodige zorgconsumptie) is om met een gestructureerd klinisch protocol en innovatieve diagnostiek de reactieve vorm van artritis beter en sneller te kunnen herkennen. Dit kan resulteren in minder antibiotica gebruik en lagere zorgconsumptie.

Aanpak
Het betreft een prospectieve, multicenter studie bij kinderen tussen de zes maanden en 18 jaar die zich voor het eerst presenteren met artritis.

Er zal met behulp van een gestructureerd onderzoeksprotocol bij alle kinderen, die zich voor het eerst presenteren met artritis op de spoedeisende hulp of de polikliniek, diagnostiek worden afgenomen naar verwekkers van artritis. Er wordt alleen extra bloed en gewrichtsvocht afgenomen worden indien dit reeds in het kader van de standaard klinische zorg wordt afgenomen. Daarnaast zullen patiënten driemaal een korte (digitale) vragenlijst invullen over kwaliteit van leven (tijdens het eerste bezoek, zes en 12 weken na behandeling). Uiteindelijk is het doel om een evidence-based (inter)nationale richtlijn te ontwikkelen voor de diagnostiek naar artritis bij kinderen.

Op de hoogte blijven?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!