hoekje
hoekje
hoekje
hoekje
LinkedIn
nieuws-detail

Achtergrond

Er is veel publieke disussie omtrent de veiligheid van vaginale implantaten. Daarom heeft de NVOG in 2020 besloten om vaginale implantaten alleen  in onderzoeksverband uit te voeren.

Vrouwen die een herhaalde verzakking van de blaas en/of baarmoeder hebben, wordt een operatie met een vaginaal implantaat geadviseerd. Voor deze vrouwen zijn er geen alternatieve behandelingen beschikbaar op korte termijn. Volgens de NVOG worden in Nederland momenteel 150-200 vrouwen per jaar geopereerd met een vaginaal implantaat. 

Naar aanleiding van een onderzoek van de IGJ en het RIVM betreffende de vaginale implantaten, heeft de NVOG het standpunt ingenomen dat vaginale implantaten alleen in studieverband in 6 centra in Nederland mag worden uitgevoerd. Gevolg daarvan is dat het vaginaal implantaat als behandeloptie onder een vergrootglas ligt en in heel Nederland veel minder wordt toegepast. In de regio groot-Rijnmond heeft het standpunt van de NVOG consequenties op die zorgverlening aan vrouwen met bekkenbodemproblematiek.

Zo komt het steeds vaker voor, dat patiënten gezien worden waarbij het onduidelijk is wat de beste zorg is. Bovendien heeft een klein deel van de patiënten met een bekkenbodemprobleem (5%) specialistische zorg nodig die niet overal dichtbij in de regio geboden kan worden.

Op de hoogte blijven?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!