hoekje
hoekje
hoekje
hoekje
LinkedIn
nieuws-detail

Resultaten

Het promotietraject is per 1 januari 2019 gestart.

Resultaten NeuroSAFE

Momenteel is het artikel over de resultaten van NeuroSAFE gesubmit. De resultaten laten zien dat Anser vanaf september 2018-december 2020 1756 patiënten met de NeuroSAFE procedure zijn behandeld. Voor de studie zijn deze patiënten (Anser cohort) vergeleken met 797 patiënten uit het Maasstad Ziekenhuis, Erasmus MC en Franciscus Gasthuis en Vlietland in 2016-2018 (historisch cohort). Bij het analyseren van de data wordt gezien dat in het Anser cohort met name agressievere en uitgebreidere tumoren worden geopereerd ten opzichte van het historisch cohort. Ondanks toename van agressievere tumoren blijven de positieve snijranden gelijk (ongeveer 30%). Aantal zenuwsparende operaties neemt met name toe in de groep van uitgebreidere tumoren (pT3). In de groep met tumor beperkt tot prostaat (pT2) was de toename van aan minimaal een zijde zenuwsparend opereren van 76% naar 93% en in de groep waar de tumor buiten de prostaat groeit (pT3) van 55% naar 83%. Patiënten die NeuroSAFE hadden ondergaan, hadden een langere biochemisch-recidiefvrije overleving, alleen de follow-up van de data is nog kort.

Upgrading op radicale prostatectomie

A. van Leenders, patholoog Erasmus MC, heeft biopten gereviseerd van de patiënten die een prostaatoperatie hebben ondergaan in het Anser prostaatcentrum. Bij het reviseren keek hij oa. naar de gleason gradering en cribriforme- en intraductale groei in de biopten. Deze uitslagen zijn vergeleken met de pathologische uitslagen van de prostaatkanker operatie. In het artikel is er gezocht naar parameters die kunnen voorspellen of er ten opzichte van de biopten upgrading is op de prostaat na de prostaatkankeroperatie. Er is hierbij specifiek in een groep gekeken waarbij de behandeling zou veranderen als ze upgrading zouden hebben.
Update studie

Inmiddels zijn er 3 artikelen gepubliceerd. De artikelen gaan over standaardisatie van pathologie beoordeling, pathologische beoordeling van NeuroSAFE en een systematische review over vriescoupes bij prostaatkankeroperatie. Daarnaast wordt er ook een grote database opgezet. Deze database wordt momenteel steeds verder gevuld met gedetailleerde informatie over de prostaatkankeroperatie.

 
In de toekomst

Voor de promotie is het streven om nog twee artikelen te schrijven.

- In 15% van de NeuroSAFEs werd er tumor in de snijrand, dus in 85% van de NeuroSAFEs werd er geen tumor in de snijrand gevonden en hoeft er geen zenuwbundel verwijderd te worden. NeuroSAFE is arbeidsintensief en dure procedure. Wij willen kijken of we kunnen voorspellen met pathologische parameters welke patiënten geen NeuroSAFE nodig hebben.

- In het laatste artikel is de scope om te gaan kijken naar kwaliteit van leven van de patiënt na de prostaatkankeroperatie met NeuroSAFE. Hierbij wordt er met name gekeken naar de erectiestoornissen en incontinentie na de operatie.

Op de hoogte blijven?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!