hoekje
hoekje
hoekje
hoekje
LinkedIn
nieuws-detail

Doelstelling en aanpak

Doelstelling

Sinds september 2018 is het Anser prostaatcentrum van start gegaan, waarin 7 regionale ziekenhuizen samenwerken om de behandeling van prostaatkanker te centraliseren en te verbeteren. Indien een operatie geïndiceerd is, wordt de patiënt verwezen naar het Maasstad Ziekenhuis. Door de prostaatkankeroperatie te centraliseren en uit te voeren in een ziekenhuis wordt er een verbetering in het aantal complicaties en functionaliteit zoals potentie en continentie verwacht. Het promotietraject richt zich met name op centralisatie van prostaatkanker en toepassen van een nieuwe operatietechniek, waarbij o.a. de complicaties, biochemisch recidief en functionaliteit worden geëvalueerd. Bij het starten van het Anser werd een nieuwe operatietechniek geïntroduceerd; de NeuroSAFE techniek. Met behulp van de NeuroSAFE techniek wordt verwacht dat de kwaliteit van leven van de patiënt verbeterd.

Rondom de prostaat lopen zenuwbundels die zorgen voor de functionaliteit van de penis. Bij prostaatkanker kan de tumor doorgroeien tot in de zenuwbundels. Als de zenuwbundels worden behouden door zenuwsparend te opereren heeft de patiënt minder kans op incontinentie en impotentie, maar mogelijk wel op een positieve snijrand. Bij de NeuroSAFE techniek wordt er tijdens de operatie zenuwsparend geopereerd en de aanliggende stukjes prostaatweefsel opgestuurd naar de patholoog. De patholoog beoordeelt of de prostaatkanker in de snijrand zit en brengt de uroloog op hoogte. Afhankelijk van het resultaat verricht de uroloog nog een resectie van de zenuwbundel.

Aanpak

In de eerste fase van de studie worden de oncologische uitkomsten en complicaties van alle radicale prostatectomie operaties in de Anser kliniek verzameld. De uitkomsten worden vergeleken met de uitkomsten van dezelfde operateurs voor de Anser samenwerking en zonder intra-operatief microscopisch onderzoek. In het vervolg traject worden de complicaties van de patiënten gevolgd met behulp van gestandaardiseerde vragenlijsten.

Op de hoogte blijven?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!