Centrum Gezond Gewicht


Innovatie door onderzoek

Status: Lopend
Website: www.centrumgezondgewicht.nl

Doelstelling

Een team van medisch specialisten uit  het Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland en Maasstad Ziekenhuis werken met elkaar samen binnen het Centrum Gezond Gewicht. Samen zetten zij zich in voor een innovatieve en effectieve aanpak om overgewicht en obesitas bij kinderen en volwassenen tegen te gaan. Zorg en onderzoek gaan hierbij hand in hand. De brede aanpak maakt het Centrum uniek, waarbij het doel is om zorg op maat te bieden.

Documenten en Nieuws

Nieuws:
* Wetenschapsbijeenkomst op 8 maart 2017
Linda nieuws: Strenge diëten werken niet (14.06.16)
* NPO radio 1: Liesbeth van Rossum over nieuwe obesitas aanpak Centrum Gezond Gewicht (15.06.16)
* Volkskrant: De kliniek die kilo's wegwerkt (11.06.16) 
* Borrel Centrum Gezond Gewicht op 27 juni 2016
* Nationaal Obesitas Symposium (17.07.17)
* Nationaal Obesitas Symposium 2 (juni 2020)

Documenten:
* Samenwerkingsovereenkomst Centrum Gezond Gewicht (juni 2016) 
* Overzicht wetenschappelijk onderzoek obesitas gerelateerd (juni 2016) 

Artikel uit de Resultatenkrant:
* CGG

Resultaten

Elk ziekenhuis levert een belangrijke multidisciplinaire bijdrage aan het Centrum Gezond Gewicht: 

  • Het Erasmus MC levert als derdelijns centrum innovatieve zorg aan kinderen en volwassenen met obesitas en levert een belangrijke wetenschappelijke bijdrage aan dit vraagstuk
  • Het Franciscus Gasthuis & Vlietlansd levert als tweedelijns centrum en STZ-ziekenhuis excellente zorg aan kinderen en volwassenen met (morbide) obesitas. Ook wordt excellente bariatrische chirurgie geboden en levert dit ziekenhuis een belangrijke bijdrage aan het wetenschappelijk onderzoek naar deze zorg
  • Het Maasstad Ziekenhuis levert als tweedelijns centrum en STZ-ziekenhuis excellente zorg aan kinderen met (morbide) obesitas en levert excellente bariatrische chirurgie. Tevens wordt een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek naar deze zorg geleverd. 

Het Centrum Gezond Gewicht kenmerkt zich door een 'aanpak op maat'. De oplossing voor overgewicht en obesitas is namelijk niet eenvoudig te realiseren: het is complex en vraagt om een multidisciplinaire aanpak. Samen met de patiënt zoeken de specialisten van het Centrum Gezond Gewicht naar een innovatieve aanpak op maat. Naast het herstellen van de balans tussen eten (energie-inname) en bewegen (energieverbruik), gebeurt dit op basis van individuele kenmerken, zoals: medische, genetische, gedragsmatige, psychologische en sociaaleconomische kenmerken.

Een zeer belangrijk facet van het centrum is het wetenschappelijke onderzoek. Met behulp van de databank van het laboratorium wordt onderzocht of bepaalde genen en hormoonspiegels voorspellend zijn voor een succesvolle behandeling tegen obesitas. Alle factoren die voorspellend zijn, worden verwerkt. Resultaat is een predictiemodel dat per individu de meest effectieve behandelmethode voorspelt. Hierin zijn zorg (zoals diëtetiek en fysiotherapie), cognitieve gedragstherapie, groepstherapie, maagoperaties, e-health en m-health verwerkt. Tevens worden de diverse programma’s (gecombineerde lifestyle interventie, bariatrie, e-health en andere methoden) met elkaar vergeleken.  

Aanpak

Het Centrum Gezond Gewicht is opgericht dankzij de inzet en betrokkenheid van een aantal bevlogen medisch specialisten. Op dit moment wordt (verder) ingezet op de ontwikkeling van modellen en behandelmethodes in samenwerking met de 1e, 2e en 3e lijn, zodat de kennis ook voor hen direct beschikbaar komt. Zo kan een succesvolle behandeling dicht bij huis worden aangeboden. Het Centrum Gezond Gewicht levert hiermee haar bijdrage aan de verbetering van de maatschappelijke gezondheid en zorg.

Betrokkenen

Leden van de stuurgroep Centrum Gezond Gewicht (internist-endocrinologen, bariatrisch chirurgen, kinderartsen, onderzoekers):
* prof. dr. L. van Rossum, Erasmus MC
* dr. E. van den Akker, Erasmus MC
* dr. J. Visser, Erasmus MC
* dr. J. Apers, Franciscus Gasthuis & Vlietland
* drs. F. Klessens-Godfroy, Franciscus Gasthuis & Vlietland, voorzitter
* dr. J. Wiebolt, Franciscus Gasthuis & Vlietland
* dr. M. Jongejan, Franciscus Gasthuis & Vlietland
* dr. R. Klaassen, Maasstad Ziekenhuis
* dr. J. van der Linden, Maastad Ziekenhuis
* dr. A. Brandsma, Maasstad Ziekenhuis
* dr. M. Dunkelgrun, Franciscus Gasthuis & Vlietland
* dr. B. van der Voorn, Erasmus MC
* A.G. van der Zwaan-Meijer, Erasmus MC
* dr. E. van der Harst, Maasstad ZiekenhuisBetrokkene projectbureau: Marlise Schouten
© 2021 BeterKeten

Ontwerp en realisatie door condept